• An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow

postheadericon Voorbereiding

Bij het voorbereiden van de verjaardag moet je met een aantal factoren rekening houden.

 • Wat is de leeftijd van de jarige?
 • Hoelang houdt de jarige het vol?
 • Hoeveel kinderen wil je uitnodigen?
 • Welk jaargetijde is het?
 • Wat mag het feestje kosten?


Bedenk van te voren goed wat je wilt, naarmate je bezig bent met de voorbereidingen lopen er, in je enthousiasme, nogal wat dingen uit. Waardoor uiteindelijk je budget flink overstegen zal zijn.

Elke leeftijd vereist een eigen aanpak.
Een partijtje hoort erbij, vinden de meeste kleuters en basisschoolkinderen. Peutertjes hebben nog niet zoveel kaas gegeten van verjaardagen. Ze vinden ballonnen en slingers prachtig en een cadeautje maakt de pret compleet. Een partijtje kan best gezellig zijn, maar wanneer het te groots wordt aangepakt, kan het ook in een drama eindigen, met een huilende jarige die het allemaal niet meer kan overzien. Het is dus belangrijk bij de organisatie van het feestje rekening te houden met de leeftijd van het kind. Hoe kleiner de jarige, des te simpeler en korter het partijtje, is een goede regel. Om het verschil per leeftijdsgroep aan te geven volgen hier adviezen voor een peuterpartijtje, een kleuterfeestje, een verjaardag voor kinderen van zes en zeven jaar en een feest voor acht jaar en ouder.

postheadericon Een Peuterpartijtje

Wanneer een peuter twee jaar wordt, snapt hij van het fenomeen 'verjaardag' nog niet zoveel. Maar een driejarige kan zich al echt verkneukelen als hij weet dat hij jarig zal zijn. Hij zal door het dolle heen zijn wanneer hij de slingers en cadeautjes ziet en veel peuters dansen door de kamer om hun feestgevoel te uiten. Het is véél voor een peuter, zo'n verjaardag. Daarom is het raadzaam het partijtje kort te houden en slechts een paar kindjes uit te nodigen. Peuters hebben nog niet zo'n lang uithoudingsvermogen'. Sommige van de peuters hebben nog een middagslaapje nodig, en op een verjaardag storten ze soms zelfs al wat eerder in. Plan dus geen partijtje in de middag, dan kun je verzekerd zijn van een doodmoe en doorgedraaid kind. Voor peuters is de beste tijd: in de ochtend, om een uur of tien. Dan is je kind fris en voelt hij zich nog verschrikkelijk feestelijk. Laat het feestje maximaal anderhalf uur duren, dat is lang genoeg voor zo'n hummel.

postheadericon Een Kleuterfeestje

Een vierjarige is toe aan een écht kinderpartijtje, zonder ouders en met wedstrijdjes en spelletjes. Om het feest zo goed mogelijk te laten verlopen is een goede voorbereiding nodig. Zorg voor een planning, waarop je precies zet hoe laat het feest begint, wanneer je iets gaat eten of drinken en hoe lang de verschillende spelletjes waarschijnlijk duren. Heel belangrijk is het om zowel een programma voor mooi weer als voor slecht weer te hebben, want je weet het maar nooit. Als het lekker weer is willen de kleuters heel graag buiten spelen en ravotten. Maar regent het, dan zul je ze toch binnen moeten amuseren. Kleuters vinden het verschrikkelijk leuk wanneer ze zich mogen verkleden. Dat betekent dat een feestje met een thema erg in trek zal zijn, maar dat het ook leuk is om een 'gewone' verkleedpartij te organiseren. Je kunt daarin ook een onderdeel 'schminken' opnemen. Maar houd er rekening mee dat niet alle kleuters het prettig vinden verf op hun gezicht te krijgen. Willen ze niet, dwing ze dan niet.

postheadericon Een echte verjaardag voor 6-7 jarigen

Basisschoolkinderen hebben al een aantal partijtjes meegemaakt bij vrienden of vriendinnen. Dat betekent meteen dat ze al een aardige opinie hebben over wat er op een partijtje 'hoort'. Het is heel leuk om hier in de weken voor de verjaardag met je zoon of dochter over te praten. Soms staat voor je kind van meet af aan al vast dat er een speurtocht gehouden moet worden. Het komt nogal eens voor dat een bepaalde periode één soort partijtje favoriet is bij alle kinderen. Zo is de laatste jaren nogal eens gekozen voor een Mc Donald's party. Ook zijn bowlen of naar een tropisch zwemparadijs gaan een tijdje favoriet geweest. Toch blijken de gewone spelletjes, of de spelletjes die in een bepaald thema zijn gegoten worden, telkens weer te overleven. Kinderen zijn nu eenmaal dol op verrassingen. Hoe ouder je kind wordt des te meer voorbereiding heb je nodig, want een échte verjaardag duurt sowieso een uur of drie (half twee tot half vijf). Heel vaak komen de kinderen ook pas na het eten thuis. Dit betekent dat je al die uren wel met activiteiten moet vullen.

postheadericon Gewoon feest voor 8 en 9 jarigen

Grotere kinderen, van acht jaar en ouder, willen geen kinderachtige spelletjes meer. Zij willen een echt 'feest'. Wat dat precies betekent, is echter niet altijd even gemakkelijk te achterhalen. Vaak blijken spelletjes namelijk nog heel aantrekkelijk te zijn, als ze maar niet als 'spelletje' gebracht worden. Het woord feest heeft voor een basisschoolkind ook nog niet dezelfde inhoud als voor een volwassenen. Laat je kind gerust de ingrediënten voor zijn partij aandragen, maar houd de touwtjes van de organisatie nog wel zelf stevig in handen. Voor deze leeftijd kun je heel goed kiezen voor een verjaarspartij met een thema of een grote activiteit. Wanneer je de kinderen bijvoorbeeld van te voren een 'heksenuitnodiging' stuurt en aankondigt dat iedereen als heks verwacht wordt is de voorpret er al. Daarna kun je alle spelen en opdrachten in een heksenthema gieten. Het thema of de activiteit die je kiest is mede afhankelijk van de interesse van de jarige. Is hij een groot liefhebber van Harry Potter, Winnie the Pooh of van cowboyfilms, dan kun je alles in die vorm gieten. Heeft je kind een nieuwe fiets voor zijn verjaardag gekregen, dan kun je een fietsspeurtocht organiseren.

Een grote activiteit kan nogal eens uitlopen. Dat heeft ook te maken met het feit dat de kinderen het zo gezellig met elkaar kunnen hebben dat ze helemaal geen zin hebben om al naar huis te gaan. Wanneer je op de uitnodiging zet dat de kinderen worden thuisgebracht en dat de eindtijd flexibel kan zijn, hoef je geen haast te maken en kun je het feestje op het juiste punt laten stoppen. Juist op het laatst is er namelijk net het grote optreden, de ontknoping, de uitslag van de grote wedstrijd... en dat wil toch niemand missen?