• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

postheadericon Slingers

Slingers kan je overal kopen, maar het is natuurlijk ook heel erg leuk om zelf een slinger te maken, bijvoorbeeld die in het thema past bij je kinderfeestje. Eerst een paar voorbeelden die wel wat voorbereidingstijd kosten. Als laatste een paar snelle voor als je er op de avond voorafgaande achterkomt dat alle slingersl kapot, uitgeleend of gewoon kwijt zijn. Het betere kunst en vliegwerk zo gezegd:


Biaisband slinger
De stevigste slingers ter wereld maak je van crêpepapier en biaisband en met behulp van de naaimachine. Je kun ze zo lang maken als je zelf wilt en ze kunnen jaren mee. Knip voor deze slingers repen crêpepapier van tien tot vijftien centimeter breed. De slinger wordt het leukst wanneer je verschillende kleuren neemt. Leg twee of drie stroken op elkaar en stik ze met een zigzagsteek in het midden op elkaar en het biaisband vast. Als de reep crêpepapier op is, neem je een nieuwe kleur. Is het biaisband op dan kun je de slinger laten eindigen, maar je kunt ook verder gaan met een nieuw stuk. Laat de biaisband aan het begin en eind van de slinger een stukje uitsteken of maak er een lus van. Dit vergemakkelijkt het ophangen. Als het crêpepapier op de band gestikt is, komt het meest arbeidsintensieve werk. De crêpepapieren stroken moeten nu om de centimeter van buiten naar binnen in geknipt worden , tot iets buiten het biaisband. Als de slinger klaar is kun je hem gedraaid ophangen. Dit geeft een grappig effect door de verschillende kleuren papier wat je gebruikt hebt. Je kunt de slinger makkelijk opgerold bewaren.  (Let wel, alleen binnen gebruiken of met droog weer. In contact met regen vlekken ze verschrikkelijk.)


Kettingslinger
Niet stevig, maar wel leuk om te zien is de kettingslinger. Je hebt er lijm en smalle strookjes gekleurd papier voor nodig (knip bijvoorbeeld vouwblaadjes in strookjes.Zelfs kleuters kunnen meehelpen. Het enige wat ze moeten doen is een reepje papier  tot een ringetje te plakken. Het volgende strookje papier steek je door de ring heen en plak dit ook in een ring. Enzovoort.

RingslingerKetting slinger

Knipslinger
Wil je echt iets bijzonders maken, ga er dan even voor zitten en knip een leuke slinger. Met dun zijdepapier lukt dit het beste, maar je kunt ook crêpepapier gebruiken. Bedenk een figuurtje dat je zou kunnen uitknippen, iets wat met het thema van het kinderfeestje te maken heeft of een ballon of hartje. De hoogte van je figuurtje is bepalend voor de breedte van de strook papier. Deze stook vouw je zigzag op. Waarbij je ervoor moet zorgen dat de breedte van je gevouwen strook overeenkomt met de breedte van je getekende figuurtje. Het handigste is om op het bovenste velletje de figuur te tekenen. Of de tekening er goed op te houden. Zorg er wel voor dat je figuurtje de zijkanten raakt, anders zitten de delen van de slinger niet aan elkaar.Wil je twee verschillende figuurtjes, bijvoorbeeld een hartje en een bloem, op de slinger dan maak je beide figuurtjes half aan iedere kant. In het midden moeten de twee figuurtjes elkaar dan raken. Wanneer je de strook dan uitvouwt, zullen er beurtelings een hartje en een bloem verschijnen.


Strokengordijn
Heb je nog wel crêpepapier in huis, knip dan een heleboel smalle stroken (ongeveer 4 centimeter breed) liefst van verschillende kleuren en maak ze aan één uiteinde allemaal aan elkaar vast (bijvoorbeeld met plakband of een touwtje). Maak het uiteinde van het touwtje aan het plafond vast en laat alle stroken vanuit dat punt naar de verschillende kanten uitwaaieren als een gordijn. Maar de uiteinden op verschillende plaatsen in de kamer vast.


Versierde draden
Heb je geen crêpepapier in huis, span dan van dun touw of dikke wol draden door de kamer en hang daar ballonnen, gekleurde linten, zakdoeken, servetten of eventueel zilveren slingers van de kerstversiering aan. Je kunt er zelfs een sliert kerstlampjes langs spannen, als die aan gaat is het feest compleet.


Laatste redding
Heb je eigenlijk helemaal niks feestelijks in huis, dan kun je toch een leuke slinger maken met behulp van gekleurd papier, tijdschriften of kranten. Span een draad door de kamer heen. Knip de vellen eerst een beetje rond of ovaal en ga dan een spiraal knippen, van buiten naar binnen. Maak de spiraal één tot twee centimeter dik. Wanneer je in het midden van het papier bent aangekomen is de spiraal af. Maak hem met een draadje aan het touw vast. Hij zal dan voortdurend  in het rond blijven draaien, wat een prachtig gezicht is. Hoe meer spiralen hoe feestelijker de slinger.

Tip van Tante Toos